L’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per part del conjunt de la societat no està exempt de qüestions ètiques que no es poden menystenir. En essència, és indubtable que difícilment podrem parlar d’aspectes completament nous, de nous requeriments ètics que només afectin l’ús de les TIC; però també és indubtable que alguns dels problemes ètics tradicionals en relació amb els processos d’aprenentatge i de creació del coneixement adquireixen un nou ressò i, per tant, una nova transcendència. D’aquí la necessitat d’aprofundir en aquesta part de la reflexió en relació amb l’educació i la tecnologia en sentit global, amb la finalitat de analitzar-la des d’una perspectiva antropològica (potser ontològica?), però també amb la voluntat d’aportar-hi solucions íntimament lligades amb els propis processos formatius. Es tracta, en definitiva, d’identificar punts de fricció entre ètica i tecnologia que es produeixen en l’àmbit educatiu i, alhora, de punts de tensió de l’ús tecnològic de les TIC que puguin ser reconduïts amb plantejaments educatius.
Mostra mésCom veurem, aquest plantejament no ha de ser el resultat d’una visió estrictament escolar, que també; sinó que ens ha de permetre obrir l’espectre i analitzar respostes actuals a situacions concretes que plantegen reserves ètiques fora dels contextos educatius formals. De ben segur, una aproximació educativa en el sentit més ampli esdevindrà l’única manera neta de combatre-les a mig i llarg termini.
Aquesta línia, per tant, haurà de ser capaç de diagnosticar l’estat de la qüestió en relació amb l’ús ètic de les TIC, identificar els principals reptes presents, projectar-ne els futurs i, sobretot, establir les línies mestres que els professionals de l’educació han d’impulsar per garantir una societat de la informació on les TIC no siguin un problema, sinó part de les solucions.
Màster en Estudis Migratoris de la Universitat de Kent i Grau en Estudis Polítics Social Europeu per la University College de Londres.
Oficial de Polítiques del Grup d’ètica de la comissió europea per l’ Oficina de Consellers de Política Europea (BEPA).
La seva investigació es centra en la vigilancia de fronteres tecnològiques de la UE, i de lleis i polítiques relacionades amb la migració ciutadania i integració de la UE.
Reunió de treball amb els líders dels grups catalans del FIET
Maig 18, 2014
Jornada TAC 0-8
Maig 18, 2014
III Congrés Internacional EDO
Maig 10, 2014
TINET jornada
Maig 9, 2014
Maryland University College